Historie

Onze Stichting kent een rijke historie. Op 30 april 1936 werd voor het eerst de verjaardag van Prinses Juliana gevierd. Wij zijn begonnen als een vereniging die in opdracht van de gemeente de jaarlijkse kermis én Koninginnedag organiseerde. Veel inwoners van Houten, jong en oud, zijn opgegroeid met de activiteiten van de Oranjevereniging.
Na de Tweede Wereldoorlog kwamen daar ook de 4 meiherdenking bij en de 5 meiviering.

Sinds 8 februari 1996 zijn we een stichting geworden en zijn de activiteiten rond 4 en 5 mei aan een apart comité overgedragen. Sedert 2000 organiseren de beide comités samen alle festiviteiten rond de nationale feestdagen, waarbij het Oranjecomité zich concentreert op de verjaardag van onze Kroonprins (27 april) en Koninginnedag (30 april) en het 4 en 5-meicomité op de dodenherdenking (4 mei) en de viering van de bevrijdingsdag (5 mei).
Op 30 april 1999 mochten wij Koninginnedag samen met de Koninklijke familie vieren.
Het was uitzonderlijk mooi weer en mede daardoor werd dit bezoek een groot succes.
Afgesproken was om de afstand tussen het Gemeentehuis en het Oude Dorp per fiets en paardentram af te leggen. De jonge Prinsen inclusief Prinses Marilène op de fiets, Hare Majesteit, Prins Claus, Prinses Margriet en de heer van Vollenhoven in de tram. Prins Claus nam het initiatief om toch met ‘mijn jongens’ mee te fietsen. Het werd een glorieuze fietstocht en dat moment zal Oranjeminnend Nederland niet gauw vergeten. En . . . wij ook niet!

Prins Willem Alexander Concert

Zaterdagavond 27 april 2013 werd in Theater aan de Slinger voor de laatste keer het Prins Willem Alexander Concert uitgevoerd. Voor de pauze was het de eer aan de Melody Percussion Band van KNA die bekende popsongs speelde.

OC2013-04-27-0207-20

De fanfares Kunst Na Arbeid (Houten) en St. Caecilia (Schalkwijk) speelden na de pauze samen op het podium verschillende muziekstukken.

OC2013-04-27-0235-20

Tijdens het concert werd scheidend voorzitter van het Oranjecomité Houten, de heer Jan Lenstra meerdere malen bedankt voor het door hem in 2001 genomen initiatief. Zowel de beide voorzitters van de fanfares, als de voorzitter van het Oranjecomité Schalkwijk spraken over het doorzettingsvermogen om dit concert toch ieder jaar weer op de planken te krijgen. Aan de beide fanfares werd een opdracht meegegeven om te kijken naar de mogelijkheden om een dubbelconcert voort te zetten, het zij op de verjaardag van Prinses (straks Koningin) Maxima of op de verjaardag van straks Prinses Beatrix.

OC2013-04-27-0259-20

Koningslinde

Op zaterdagmorgen 27 april 2013 is om 11.00 uur bij het nieuwe busstation aan de Molenzoom onder grote belangstelling de Koningslinde geplaatst. Zo'n 20 kinderen waren door de burgemeester uitgenodigd om op deze dag te helpen bij het planten van de boom. Al deze kinderen waren deze dag ook jarig, gelijk met Prins Willem Alexander.

IMG 0170-20

Het kinderkoor dat dinsdagmorgen ook bij de Aubade op het Oude Dorp aanwezig zal zijn, zong ter gelegenheid van het plaatsen enkele liedjes, waaronder twee nieuwe liedjes ter gelegenheid van de Kroning, geschreven door de dirigent Hans de Brouwer.

Na afloop ging het bestuur samen met burgemeester Boekhoven ook nog even op de foto !

IMG 0190-20

 

 

Deel deze pagina
For best business class hosting read InMotion Reviews and get a good web hosting deal.
Joomla Templates designed by Web Hosting Top